## Online aptitude test questions and answers for company exam

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Question 141 |

REYKJAVIK 4032737411 WORCESTERSH 384427524240 MISSISSIPPI 728388993164 CZECHOSLOVA?

5.41E+11 | |

5.41E+11 | |

5.41E+11 | |

540861235368 |

Question 141 Explanation:

Answer : 540861235368

Each alphabet value is coded as below

A= 26, B=25, C=24, D=23, .....Z=1

The final code is generated as = Multiply value of all alphabets + Add Values of all alphabets

For CZECHOSLOVA we have = (24*1*22*24*19*12*8*15*12*5*26) + (24+1+22+24+19+12+8+15+12+5+26) = 540861235368

Each alphabet value is coded as below

A= 26, B=25, C=24, D=23, .....Z=1

The final code is generated as = Multiply value of all alphabets + Add Values of all alphabets

For CZECHOSLOVA we have = (24*1*22*24*19*12*8*15*12*5*26) + (24+1+22+24+19+12+8+15+12+5+26) = 540861235368

Question 142 |

12 labours construct 120 toys in 8 days working 8 hours per day. If two of them leave the work, then how many days are required to do the same work with a working of 6 hours per day.

11.8 | |

14 | |

12.8 | |

10.8 |

Question 142 Explanation:

Labour - Toy -- Day --------- Hour

12 ----- 120 -- 8 ------------ 8

1 ------ 120 -- 8*12 --------- 8

1 ------ 120 -- 8*12*8 ------- 1

10 ----- 120 -- 8*12*8/10 ---- 1

10 ----- 120 -- 8*12*8*/10*6 - 6

10 ----- 120 -- 12.8 --------- 6

12 ----- 120 -- 8 ------------ 8

1 ------ 120 -- 8*12 --------- 8

1 ------ 120 -- 8*12*8 ------- 1

10 ----- 120 -- 8*12*8/10 ---- 1

10 ----- 120 -- 8*12*8*/10*6 - 6

10 ----- 120 -- 12.8 --------- 6

Question 143 |

A tank can be filled by a tap A in 10 hours, whereas it can be emptied by tap B and tap C in 6 hours and 12 hours one by one. If all the 3 taps work together, then total time taken for making a fully filled tank empty will be (in hours)

5 | |

3 | |

6.25 | |

6.67 |

Question 143 Explanation:

total tank filled by tap A in 1 hour = 1/10 part

similarly water drained by tap B in 1 hour = 1/6 part

and by tap C = 1/12 part

so total drained water in 1 hour = 1/6 + 1/12 - 1/10 = 3/20

so total time taken = 20/3 hours

similarly water drained by tap B in 1 hour = 1/6 part

and by tap C = 1/12 part

so total drained water in 1 hour = 1/6 + 1/12 - 1/10 = 3/20

so total time taken = 20/3 hours

Question 144 |

If (1/(x+2))+(1/(x+6))=(1/(x+3))+(1/(x+5)) Value of x is

-7 | |

-4 | |

No Soluction | |

-8 |

Question 144 Explanation:

Solve

(2x+8)/(x^2+8x+12)=(2x+8)/(x^2+8x+15)

(2x+8)(x^2+8x+15)=(2x+8)(x^2+8x+12)

(2x+8)(x^2+8x+15)-(2x+8)(x^2+8x+12)=0

common (2x+8)

then solve

x=-4

(2x+8)/(x^2+8x+12)=(2x+8)/(x^2+8x+15)

(2x+8)(x^2+8x+15)=(2x+8)(x^2+8x+12)

(2x+8)(x^2+8x+15)-(2x+8)(x^2+8x+12)=0

common (2x+8)

then solve

x=-4

Question 145 |

Rizwan buys an old scooter for Rs. 26750 and spends Rs. 2175 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 34600, his gain percent is:

17.48% | |

19.85% | |

18.06% | |

19.62 % |

Question 145 Explanation:

Cost Price (C.P.) = Rs. (26750 + 2175) = Rs. 28925

Selling Price (S.P.) = Rs. 34600

Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(34600 - 28925) = Rs. 5675

Gain % = (5675/28925)*100 = 19.619 = ~19.62 %

Selling Price (S.P.) = Rs. 34600

Gain = (S.P.) - (C.P.) = Rs.(34600 - 28925) = Rs. 5675

Gain % = (5675/28925)*100 = 19.619 = ~19.62 %

Question 146 |

What are the odds in favour of throwing atleast 7 in a single throw of two dice.

2/5 | |

5/7 | |

5/2 | |

7/5 |

Question 146 Explanation:

Total number of possible outcomes = 36 (solve)

Let E be the event "Sum of the numbers on the two dice is atleast 7

therefore

E = (1, 6)(2, 5)(3, 4)(4, 3)(5, 2)(6, 1)(2, 6)(3, 5)(4, 4)(5, 3)(6, 2)(3, 6)(4, 5)(5, 4)(6, 3)(4, 6)(5, 5)(6, 4)(5, 6)(6, 5)(6, 6)

n(E)=21, n (not E) = 36-21=15

P(E)=21/36 and P(not E) = 15/36

Odd is favour of the event E = P(E):p(not E)

(21/36):(15/36) = 7:5

7/5

Let E be the event "Sum of the numbers on the two dice is atleast 7

therefore

E = (1, 6)(2, 5)(3, 4)(4, 3)(5, 2)(6, 1)(2, 6)(3, 5)(4, 4)(5, 3)(6, 2)(3, 6)(4, 5)(5, 4)(6, 3)(4, 6)(5, 5)(6, 4)(5, 6)(6, 5)(6, 6)

n(E)=21, n (not E) = 36-21=15

P(E)=21/36 and P(not E) = 15/36

Odd is favour of the event E = P(E):p(not E)

(21/36):(15/36) = 7:5

7/5

Question 147 |

The true discount on a bill due 10 months hence at 6% per annum is Rs.26.25. Find the amount of the bill.

Rs. 551.25 | |

Rs. 750.25 | |

Rs. 855.5 | |

Rs. 945.5 |

Question 147 Explanation:

S.I. on Rs.100 for 10 months at 6% per annum

= Rs.(1000 * 10/12 * 6/100) = Rs.5

=> Amount = Rs.(100+5) = Rs.105

So, T.D. = Rs.(105-100) = Rs.5

If T.D. is Rs.5, sum due = Rs.105

If T.D. is Rs.26.25, sum due = Rs.(105/5 * 26.25) = Rs.551.25

= Rs.(1000 * 10/12 * 6/100) = Rs.5

=> Amount = Rs.(100+5) = Rs.105

So, T.D. = Rs.(105-100) = Rs.5

If T.D. is Rs.5, sum due = Rs.105

If T.D. is Rs.26.25, sum due = Rs.(105/5 * 26.25) = Rs.551.25

Question 148 |

If 1+2+3 = 24 7+2+8 = 216 5+8+10 = 594 then 6+7+8 =

792 | |

432 | |

504 | |

864 |

Question 148 Explanation:

In this question

1+2+3 = 2*3*4 = 24 (add 1 to every digit and multiply all of them)

7+2+8 = 8*3*9 = 216

5+8+10 = 6*9*11 = 594

Similarly

6+7+8 = 7*8*9 = 504

1+2+3 = 2*3*4 = 24 (add 1 to every digit and multiply all of them)

7+2+8 = 8*3*9 = 216

5+8+10 = 6*9*11 = 594

Similarly

6+7+8 = 7*8*9 = 504

Question 149 |

If in coded language MOHAN = 24 SALIM = 22 SURESH = 63 Then YASHAR =?

32 | |

29 | |

54 | |

30 |

Question 149 Explanation:

A(1), B(2), C(3), D(4), E(5), F(6), G(7), H(8), I(9), J(10), K(11), L(12), M(13), N(14), O(15), P(16), Q(17), R(18), S(19), T(20), U(21), V(22), W(23), X(24), Y(25), Z(26)

MOHAN = (M+O+H+A+N)-(M+N)

MOHAN = (13+15+8+1+14)-(13+14) = 51-27 = 24

SALIM = (19+1+12+9+13)-(19+13) = 54-32 = 22

SURESH = (19+21+18+5+19+8)-(19+8) = 90-27 = 63

Similarly

YASHAR = (25+1+19+8+1+18)-(25+18) = 72-43 = 29

MOHAN = (M+O+H+A+N)-(M+N)

MOHAN = (13+15+8+1+14)-(13+14) = 51-27 = 24

SALIM = (19+1+12+9+13)-(19+13) = 54-32 = 22

SURESH = (19+21+18+5+19+8)-(19+8) = 90-27 = 63

Similarly

YASHAR = (25+1+19+8+1+18)-(25+18) = 72-43 = 29

Question 150 |

A man walks up a mountain at the rate of 2 km an hour and down by a way 6 km longer at the rate of 7/2 km an hour. He is out eight hours altogether. How far has he walked?

43 km | |

22 km | |

32 km | |

29 km |

Question 150 Explanation:

Let the way up be x km

Time taken to climb up = x/2 hours.

The way down = (x+6)km

Time taken to climb down =(x+6)/(7/2)= 2(x+6)/7

Therefore the total time of the journey = (x/2)+{2(x+6)/7}=8

solve x = 8

Total distance = x+x+6 = 22km.

Time taken to climb up = x/2 hours.

The way down = (x+6)km

Time taken to climb down =(x+6)/(7/2)= 2(x+6)/7

Therefore the total time of the journey = (x/2)+{2(x+6)/7}=8

solve x = 8

Total distance = x+x+6 = 22km.

There are 150 questions to complete.