Reading comprehension questions answers for competitive exam
Congratulations - you have completed Reading comprehension questions answers for competitive exam.
You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.
Your performance has been rated as %%RATING%%
Your answers are highlighted below.
Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
Many doctors flatly refused to believe Jenner when he announced that he had found a preventive against smallpox. They declared vaccination to be a dangerous practice. But the dread of smallpox was in everybody's heart, and people flocked to Jenner to be vaccinated. TheLatin word for cow is 'vacca'; it is the root from which theword vaccination was formed. Some of the 'vacca' used by Jenner were not pure and some harms were done; but when supplies of pure vaccine were available, the practiceof vaccinating spread all over England and from Englandto other countries. We hardly hear of outbreaks of smallpox now.
The passage describes
how smallpox may be treated
how vaccines were manufactured in England
the dangers of vaccination especially for children
the gradual acceptance of vaccination as a preventive against smallpox
Question 1 Explanation:
The passage describes how earlier doctors didn't accept vaccination but people ended up trying it out of desperation. Keeping this sentiment in mind, we can see that the correct option is option (d).
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
Vaccination sometimes proved harmful because
vaccination was a dangerous practice
some of the vaccines used were of a poor hygienic standard
there are physiological differences between cows andhuman beings
vaccination is given at a very early age
Question 2 Explanation:
Some of the vaccines were impure and were harmful. We get a little hint regarding this question from the line '..some of the 'vacca' used by Jenner were not pure and some harms were done; but when supplies of pure vaccine were available..'. The closest option to this line is option (b).
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
People hastened to get themselves vaccinated because
many doctors supported Jenner's claims
fear of the terrible disease drove them to take the riskof vaccination
supplies of pure vaccine had now become available
the practice of vaccinating had spread all over the World.
Question 3 Explanation:
In the second line it is stated that "dread of smallpox was in everybody's heart". So, the correct answer becomes option (b).
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
Vaccination was intended by Jenner to
cure people suffering from smallpox
delay the death of smallpox victims
build up a defence against smallpox germs
prevent cows from spreading the disease
Question 4 Explanation:
Vaccination was only intended to prevent smallpox and not cure it. It has a mention in the first line of the passage.
Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
With reference to the passage, consider the following statements 1. Many doctors did not believe that Jenner was a doctor. 2. There are no outbreaks of smallpox nowadays Which of the statements given above is/are correct?
Both 1 and 2
Neither 1 nor 2
Question 5 Explanation:
Nothing is mentioned regarding statement 1. Statement 2, though appealing, cannot be derived directly from the passage. The author says that there are hardly any cases reported; this does not mean that there are no such cases reported. Hence, the correct answer is option (d).
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.
There are 5 questions to complete.