Reading comprehension test 262

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
As the tortoise tucks its feet and head inside the shell and will not come out even though you may break the shell into pieces, even so the character of the man who has control over his motives and organs is unchangeably established. He controls his own inner forces, and nothing can draw them out against his will. By this continuous reflex of good thoughts and good impressions moving over the surface of the mind, the tendency to do good becomes strong, and in consequence, we are able to control the Indriyas or sense organs.

The author uses the phrase 'inner forces' in this passage. Which of the following would be its most correct meaning in the context?

A
Emotional disturbances in man
B
Strength of the internal organs
C
Forces produced by sense organs
D
Reflection of the intellect
Question 1 Explanation: 
In the end of the passage it is stated that the author is discussing control over sense organs. The closest option that we have is option (c).
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Which of the following statements would illustrate the metaphor in the passage?
A
Man is slow-moving and slow-witted
B
A man of character refuses to be influenced by outside compulsions against his will
C
Man confines himself to a life of isolation
D
Man cannot have a good character or strong will
Question 2 Explanation: 
Metaphor is a figure of speech in which a term or phrase is applied to something to which it is not literally applicable in order to suggest a resemblance. When the man is compared to the tortoise, the comparison is made to illustrate the will power of the tortoise and how a person with the help of his inner forces is able to bear anything.
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Which of the following statements may be assumed to reflect the central theme of the passage?
A
Good thoughts lead to the control of the sense organs
B
Control of the sense organs leads to good thoughts
C
Character, though established, may be disturbed by outside forces
D
No man can achieve success in destroying the inner forces
Question 3 Explanation: 
As a consequence of good thoughts and good impressions, we can control are Indriyas or sense organs. The answer can be derived from the last line of the passage.
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Which of the following statements would be most correct in explaining the metaphorical meaning of 'break the shell into pieces'?
A
Destruction of the human body
B
Breaking of the physical environment of man
C
Attempt to destroy man's character
D
Inflicting physical and mental agony on man
Question 4 Explanation: 
The tortoise and its shell are used to illustrate a man and his character, so breaking the shell would equate to destroying man's character.
Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The passage consists of two long sentences and a short one. The purpose of this style could be to suggest that
A
it is impossible for man to attain perfection of character
B
the attainment of perfect character is the result of a long process of mental discipline
C
the whole life process is clumsy
D
there is a lot of confusion in our understanding of sense organs, character, etc.
Question 5 Explanation: 
We can reject option (a) on the basis of the fact that attainment of a perfect character is impossible. The passage itself says that we can achieve this. The passage is not on the theme of life process and this topic does not even find a mention in the passage so the answer cannot be option (c). The author is not confused regarding the topic, so option (d) is also eliminated. So, the only option we're left with is option (b).
There are 5 questions to complete.

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>