Reading comprehension test 265

BUY PDF <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Congratulations - you have completed Reading comprehension questions answers for competitive exam.

You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.

Your performance has been rated as %%RATING%%


Your answers are highlighted below.
Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
Punctually at midday he opened his bag and spread out his professional equipment, which consisted of a dozen cowrie shells, a square piece of cloth with obscure mystic charts on it, a note book, and a bundle of Palmyrawriting. His forehead was resplendent with sacred ash and vermilion, and his eyes sparkled with a sharp abnormal gleam which was really an outcome of a continual searching look for customers, but which his simple clients took to be a prophetic light and felt comforted. The power of his eyes was considerably enhanced by their position placed as they were between the painted forehead and the dark whiskers which streamed down his cheeks: even a half-wit's eyes would sparkle in such a setting. To crown the effect, he wound a saffron-coloured turban around his head. This colour scheme never failed. People were attracted to him as bees are attracted to cosmos or dahlia stalks.

From the description of this passage one can make out the person to be a

A
snake charmer
B
footpath vendor
C
astrologer
D
priest
Civics Test Questions answers
Question 1 Explanation: 
As the person takes out his equipment which includes mystic charts, we can say that he's a astrologer. Words like 'Palmyrawriting', 'prophetic' also hint towards the same.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
The eyes of the person described sparkled because
A
he was sitting under midday sun
B
he was always looking for possible clients
C
his forehead was bright with ash and vermilion
D
he was full of joy
GK (GENERAL KNOWLEDGE) Questions answers
Question 2 Explanation: 
It is stated in the paragraph that his eyes sparkled as he looked for possible customers. So, the correct option is option (b).
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
The person opened his bag
A
to search for something he needed
B
to indicate the start of his work
C
to take out things for display
D
both (B) and (C)
GK (GENERAL KNOWLEDGE) Questions answers
Question 3 Explanation: 
Refer to the first line of the paragraph: Punctually at midday he opened his bag and spread out his professional equipment, which consisted of a dozen cowrie shells, a square piece of cloth with obscure mystic charts on it, a note book, and a bundle of Palmyra writing. It is clear from these lines that the opening of the bag was for a twin-fold purpose: a. to indicate that his day had begun b. to make an ostentatious display of his things.
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
The tone of the description is
A
sad
B
neutral
C
ironic
D
sympathetic
Computer science (GATE/NET) Questions answers
Question 4 Explanation: 
The author has described the paragraph without any bias. He has taken no side. So, we can say that the passage is neutral.
Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER]
What does the word 'whisker' mean in context of the passage?
A
A faint noise
B
A very small distance or space
C
A long projecting hair or bristle growing from the face or snout of many mammals.
D
None of the above
English grammar Questions answers
Question 5 Explanation: 
Whisker means a long projecting hair or bristle growing from the face or snout of many mammals. Even though option B is one of the meanings of the word, in the given context, the author implies the sentiment in option C.
Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect. Get Results
There are 5 questions to complete.

BUY PDF <<CLICK HERE>>