Reading comprehension test 269

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Young seekers after peace know that only equal trust shown to all the people of the earth and not just to a few of them, can lead to the healing of the wounds that tear them apart and so it is essential never to humiliate the members of a nation whose leaders have committed inhuman acts. Essential also is boundless concern for so many men and women who today, as exiles or immigrants, live on foreign soil. If every home was open to somebody of foreign origin, the racial problem would be partially solved.

For reconciliation and unity, it is essential:

A
To have no discrimination in the trust shown to the people of the earth
B
To have young seekers after peace
C
To have confidence in at least a few of the people
D
To punish the leaders who committed inhuman sins.
Question 1 Explanation: 
For reconciliation and unity, it is essential to have no discrimination in the trust shown to the people of the earth.Here, in the passage author says 'only equal trust shown to all the peoples of the earth and not just to a few of them, can lead to the healing of the wounds that tear them apart'. Hence, the option A is correct.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
To make the members of a nation responsible for the inhuman acts of their leaders is
A
Unimportant
B
Understandable
C
Unjust
D
Undesirable
Question 2 Explanation: 
To make the members of a nation responsible for the inhuman acts of their leaders is unjust. Here in the passage, the author says it is essential never to humiliate the members of a nation whose leaders have committed in human acts. So, option C is correct.
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Boundless concern should be shown to
A
One's own countrymen alone
B
The people belonging to our friendly nations only
C
The foreigners who just visit our country
D
All the exiles living away from their native lands
Question 3 Explanation: 
Boundless concern should be shown to all the exiles living away from their native lands. From the concluding lines, we can derive the answer:'.. Essential also is boundless concern for so many men and women who today, as exiles or immigrants, live on foreign soil..' The answer can be deduced, which is option (d).
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The theme of the passage is
A
Rigid nationalism alone can help peaceful co-existence
B
Trusting all the people of the earth may lead to serious problems
C
Being cautious of others is a must to live in peace
D
Concern for everyone irrespective of the race or country
Question 4 Explanation: 
The core message of the passage is about peaceful and co-operative existence and hence, option D is the most appropriate choice.
There are 4 questions to complete.

DOWNLOAD ALL SUBJECTS PDF <<CLICK HERE>>