Reading comprehension questions answers for competitive exam
Ah! Whatever could be said was said. All held him guilty, even his own mother who claimed to understand him the best. All had betrayed him in his hour of need. Yet, there he was, still with a sparkling hope and knew that the truth must prevail. In the cold, dark and damp cell whenever for a moment lost faith in God and goodness and was waiting anxiously for an angel to come, plead non-guilty for him and free him of his miseries.
Three of the following statements indicate that he had a sparkling hope. Which statement does not?
He had never lost faith in God
He was sure there was goodness
He could have evidence in his favor
He knew that the truth must prevail
Question 1 Explanation:
The statement which does not indicate that he had a sparkling hope is, 'He could have evidence in his favor'. Option (c) uses the word 'could', which is non-assertive in nature and therefore, refers to something that does not confirm his hope wholeheartedly.
Whatever others said about him, he
Betrayed no one
Thought over the problem
Never lost faith in goodness
Raised his voice against injustice
Question 2 Explanation:
The correct option is option (c). The answer can be inferred from the second line of the passage. '..All had betrayed him in his hour of need. Yet, there he was, still with a sparkling hope and knew that the truth must prevail.'
In the dark dungeon he always waited for
The verdict freeing him of his miseries
The angel to come and plead for him
Question 3 Explanation:
The answer to this question is directly mentioned in the passage's concluding line. Therefore, the right option is option (d).
The truth must prevail means
He was true
Angel will reveal truth
Truth always wins in the end
We must plead for the truth
Question 4 Explanation:
The truth must prevail means truth always wins in the end. It is a common term and is always used in this context.
There are 4 questions to complete.