Reading comprehension test 278

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
While I stood drinking in the beauty of this placid scene I became conscious of an alteration. In a moment the sale porter emerged from his midday nap, operated a signal that clanked noisily into position, and then ambled slowly towards me for my return-half-ticket, whilst I remarked that his red amiable face and easy-going gait were in perfect harmony with the tranquil surroundings.

A wisp of smoke on the horizon with a dark snake crawling beneath it announced the approach of the train. As it drew nearer, the deep silence of the place was gradually displaced by a creaking of brakes and a hissing of steam.

Save for myself, no one entered the train and no one alighted. The porter with leisurely expertness, trundled a couple of milk churns on board, the door was slammed, the guard signaled to the driver, and we moved off, leaving the small station once more to its drowsy silence.

What does the author suggest by the word 'placid'?

A
The scene was filled with noise of the train
B
The place was filled with lively humanity
C
The place was quiet and lonely
D
The horizon looked smoke laden
Question 1 Explanation: 
By the word 'placid', the author suggests the place was quiet and lonely The dictionary meaning for placid is also isolated and quiet.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Who or what first broke the silence of the station?
A
The train
B
The porter
C
The passenger
D
Milk churns
Question 2 Explanation: 
The porter first breaks the silence of the station.The answer can be taken from the second line '..In a moment the sale porter emerged from his midday nap, operated a signal that clanked noisily into..'
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Who had a midday nap?
A
The author
B
The passenger
C
The Station-master
D
The porter
Question 3 Explanation: 
The porter had a midday nap. The answer is clearly stated in the second line of the passage.
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The passage revolves around the theme of:
A
Leisure and peace
B
Hurry and noise
C
Activity
D
The Porter
Question 4 Explanation: 
The central idea of the passage is leisure and peace.The passage begins with silence and also the ending line talks about tranquility. The whole passage talks about how first peace and quietness is interrupted and how it goes back to silence again. Hence, option (a) is the correct answer.
Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The meaning of drowsy is
A
Untidy
B
Sleepy
C
Freezing
D
Drugged
Question 5 Explanation: 
The meaning of drowsy is sleepy
There are 5 questions to complete.

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>