Reading comprehension test 281

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The psychological causes of unhappiness, it is clear, are many and various. But all have something in common.The typical unhappy man is one who, having been deprived in youth of some normal satisfaction, comes to value this one kind of satisfaction more than any other, and has therefore given to his life a one-side direction, together with a quite undue emphasis upon the achievement as opposed to the activities connected with it. There is, however, a further development which is very common in the present day. A man may feel so completely thwarted that he seeks no form of satisfaction, but only distraction and oblivion. He then becomesa devotee of 'pleasure'. This is to say, he seeks to make life bearable by becoming less alive. Drunkenness, for example, is temporary suicide - the happiness that it brings is merely negative, a momentary cessation of unhappiness.

Who is a typical unhappy man?

A
One who has been deprived of normal satisfaction in youth
B
One who finds life unbearable and attempts suicide
C
One who does not mind momentary unhappiness
D
One who seeks every form of satisfaction
Question 1 Explanation: 
The answer is clearly stated in the opening lines of the passage.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
"One-sided direction" refers to the pursuit of which one of the following?
A
Drinking and forgetfulness
B
The satisfaction one had been deprived of
C
Activities leading to happiness
D
Every form of psychological satisfaction
Question 2 Explanation: 
In the passage author says, "The typical unhappy man is one who, having been deprived in youth of some normal satisfaction, comes to value this one kind of satisfaction more than any other, and has therefore given to his life a one-side direction". Hence, the answer should be option (b).
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
Which one of the following is the correct statement? Drinking helps the unhappy only to
A
forget their dissatisfaction
B
get sublime happiness
C
get the motivational needs fulfilled
D
concentrate harder
Question 3 Explanation: 
Drinking just makes people forget about their miseries for a few moments and that is explained in the passage.
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
What does "becoming less alive" imply?
A
Neglect of health
B
Decline in moral values
C
Living in a make believe world
D
Leading a sedentary way of living
Question 4 Explanation: 
As the author says, "A man may feel so completely thwarted that he seeks no form of satisfaction, but only distraction and oblivion. He then becomes a devotee of 'pleasure'. This is to say, he seeks to make life bearable by becoming less alive." So, he starts living in his own world of distractions and forgetfulness.
There are 4 questions to complete.

DOWNLOAD ALL SUBJECTS PDF <<CLICK HERE>>