Reading comprehension test 288

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

ALL PRINTABLE PDF BOOKS FREE DOWNLOAD <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
As I write, highly civilized human beings are flying overhead, trying to kill me. They do not feel any enmity against me as an individual, nor I against them. They are "only doing their duty, " as the saying goes. Most of them are kind-hearted law-abiding men who would never dream of committing murder in private life. But if one of them succeeds in blowing me to pieces, he will still be able to sleep without any degree of compunction. He is serving his country, which has the power to absolve him from evil.

The people who are flying overhead are called highly civilized because they

A
are involved in advanced technical tasks
B
are doing their duty
C
are trained bombers
D
draw hefty salaries
Question 1 Explanation: 
The line which helps us to find the answer is 'As I write, highly civilized human beings are flying overhead, trying to kill me.' Remember, these people are flying planes over this person and this indirectly refers to the advance of civilisation.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The person who succeeds in killing the author will
A
never sleep undisturbed
B
be without any remorse
C
suffer a lot
D
consider himself a sinner
Question 2 Explanation: 
The answer to this question can be indirectly found in the concluding lines of the passage: But if one of them succeeds in blowing me to pieces, he will still be able to sleep without any degree of compunction. Compunction means 'a feeling of deep regret (usually for some misdeed)'.
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The reason why they are trying to kill the author is that
A
they have murderous instincts
B
they have a grudge against the author
C
they have an assigned job
D
the author is not as law-abiding as they are
Question 3 Explanation: 
As understood by the passage, the job is assigned to them and they have to do it.
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
In this passage, the author assumes that doing one's duty to one's country
A
heightens one's sensibility
B
exonerates a person of his act of killing
C
makes one kind-hearted
D
makes one desist from doing anything unscrupulous
Question 4 Explanation: 
The answer can be derived from the lines: Most of them are kind-hearted law-abiding men who would never dream of committing murder in private life. But if one of them succeeds in blowing me to pieces, he will still be able to sleep without any degree of compunction. The answer becomes very evident from these lines.
Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
What is the author's attitude towards the ways of civilized societies?
A
Deeply concerned
B
Mildly Indifferent
C
Mildly Hostile
D
Mostly Casual
Question 5 Explanation: 
The author of the passage is deeply concerned by the state of affairs and he adopts an indirect manner to express his dissatisfaction in the given case. The answer that best reflects the given situation is option (a).
There are 5 questions to complete.

DOWNLOAD ALL SUBJECTS PDF <<CLICK HERE>>