Reading comprehension test 303

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>

Reading comprehension questions answers for competitive exam

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
More than a century later, the Earth seems to be literally falling to pieces - recent environmental setbacks include billions of tonnes of ice shelves breaking off in the Antarctic and unusually warm temperatures in different parts of the world. Panic reactions range from predictions of sinking islands to lamenting the ill-effects of global warming induced by release of greenhouse gases into the atmosphere. The trouble is that we are too obsessed with the climate change problem to even acknowledge the fact that the state of the planet hinges on much more. Climate change is at best a symptom of a far more complex malaise, just as a fever is most often only an indicator of something that's gone awry in our body. It's time for a complete and comprehensive planetary health check, that will examine the impacts of change in land use, loss of biodiversity, use of fertilizers and pesticides and consistent pollution of water bodies. This would overcome the limitations of evaluating how ecosystems work by reacting to just, one major environmental concern as is happening in the case of global warming. These considerations have been responsible for the setting up of an international panel, the Millennium Ecosystem Assessment. Financed by four major international bodies, including the UN and the World Bank, the eco-panel was set up without much fuss last June, and is expected to determine, over a period of four years, and at a cost of $21 million, the state of the Earth's ecosystems. The eco-panel will source inputs from more than 2000 natural and social scientists the world over. Put simply, the Earth will go through the equivalent of a thorough physical, so that biological, economic and social information can be collated to help scientists arrive at a final diagnosis. The newly-constituted eco-panel will have to ensure that data collection is more representative of the regions of the world. Today, we have the advantage of sourcing data from remote sensing satellites as well. The information thus gathered would have to be sorted out and analyzed by specialists, and also by generalists.

What is the comparison made between fever in our body and climate changes?

A
Like fever increases the body temperature, climate changes are making the Earth hot.
B
The comparison is made just to intensify the problems being discussed about our planet.
C
Like fever is a symptom showing the body has some problems, climate changes show that the Earth has some problems.
D
The fever comparison shows how ecosystems work.
Question 1 Explanation: 
The answer can be found in lines ' Climate change is at best a symptom...something that's gone awry in our body'.
Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
What will be the task of the newly constituted eco-panel?
A
To collect appropriate data from different regions of the world
B
To manage the finances of the whole collection activity
C
To source data from all over the world and systematically present it to scientists for consumption.
D
To stop making panic reactions regarding climatic change
Question 2 Explanation: 
The answer can be derived from the lines: The eco-panel will source inputs from more than 2000 natural and social scientists the world over. Put simply, the Earth will go through the equivalent of a thorough physical, so that biological, economic and social information can be collated to help scientists arrive at a final diagnosis.
Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
What is the primary concern of the passage?
A
The passage aims to convince the government to provide adequate funds to the Millennium Ecosystem Assessment
B
It shows the harmful effects of climate change
C
It mentions the environmental challenges being faced by our planet and the need to assess the damage done to the earth.
D
The passage highlights the contribution of Millennium Ecosystem Assessment panel.
Question 3 Explanation: 
The passage highlights some of the environmental problems and goes on to explain that these problems are mere symptoms of some bigger problem. That is why, there is a need to have a comprehensive planetary health check so that the damage can be assessed and corrective measure can be taken. This concern has led to the formation of Eco-panel. So, the answer is option (C ).
Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW THE RIGHT ANSWER]
The tone of the passage can best be described as:
A
boorish
B
informative
C
sarcastic
D
cursory
Question 4 Explanation: 
The passage has highlighted some environmental problems and has focused on the need to look beyond these symptomatic problems and address the main issue. So, the tone of the passage is informative, option (B).
There are 4 questions to complete.

DOWNLOAD FREE PDF <<CLICK HERE>>