## Clock and calender

Please wait while the activity loads.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

If this activity does not load, try refreshing your browser. Also, this page requires javascript. Please visit using a browser with javascript enabled.

Congratulations - you have completed

*Clock and calender*. You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%. Your performance has been rated as %%RATING%% Your answers are highlighted below.

Question 1 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

What is the angle between the two hands of a clock when the time shown by the clock is 5.30 p.m.?

$0^\circ$ | |

$5^\circ$ | |

$3^\circ$ | |

$15^\circ$ |

**Bank exam Questions answers**

Question 1 Explanation:

q = 11/2 m – 30h = 11/2 *30 - 30 *5 = 165-150 = $15^\circ$

Question 2 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

By how many degrees does the minute hand move in the same time, in which the hour hand move by 18 degree?

168 degree | |

216 degree | |

196 degree | |

276 degree |

**Biology Questions answers**

Question 2 Explanation:

18*2 *6 = 216 degree

Question 3 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

A watch, which loses time uniformly, was observed to be 5 minutes fast at 8.00 p.m. On Thursday. It was noticed to be 7 minutes slow at 8.00 a.m. on the subsequent Monday. When did the watch show the correct time?

7 a.m. Saturday | |

7 a.m. on Friday | |

10 a.m. on Sunday | |

11 a.m. on Friday |

**Bank exam Questions answers**

Question 3 Explanation:

The number of hours from 8:00 p.m. on Thursday to 8:00 a.m. on Monday = 84 hours. In 84 hours, the clock gained 12 minutes. But to show the correct time, the clock has to gain 5 minutes. :. 5/12 *84 = 35 hours. 35 hours from 8:00 p.m. on Thursday is 7:00 a.m. on Saturday.

Question 4 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

In the time in which the second hand covers 3960 degrees, how many degrees does the hour hand move?

11 | |

5.5 | |

3/4 | |

5/3 |

**Civics Test Questions answers**

Question 4 Explanation:

$3960/(360*2) = 5.5^\circ$

Question 5 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

By how many degrees does the hour hand lag behind the minute hand in a span of 42 minutes, if initially they are at the same position?

$233^\circ$ | |

$211^\circ$ | |

$231^\circ$ | |

$235^\circ$ |

**Civics Test Questions answers**

Question 5 Explanation:

42*6-(42/2) = 252-21 = 231 degree

Question 6 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

March 1

^{st}is Wednesday. Which month of the same year has the same calendarJuly | |

November | |

December | |

October |

**Aptitude Questions answers**

Question 6 Explanation:

Odd days from March to October : 3 + 2 +3 +2 +3 +3 +2 +3 = 21/7 = 0 . If odd day is 0 then next month has the same calendar.

Question 7 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

If today is Thursday, after 730 days which will be the day of the week?

Thursday | |

Friday | |

Saturday | |

Monday |

**English grammar Questions answers**

Question 7 Explanation:

730/7 = 2 odd days. So Saturday will be the day of the week.

Question 8 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

A year starting with Monday and ending with Tuesday. How many days are there from 16

^{th}January to 15^{th}March of that year.58 | |

59 | |

60 | |

61 |

**Find your subjects study note**

Question 8 Explanation:

It is a leap year. So 16(Jan)+ 29(Feb) + 15(March) = 60 days

Question 9 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

The last day of a century cannot be:

Monday | |

Wednesday | |

Friday | |

Saturday |

**GK (GENERAL KNOWLEDGE) Questions answers**

Question 9 Explanation:

100 years contains 5 odd days. So last day of 1st century is ‘Friday’. 200 years contains (5*2) =10 = 3 odd days. So last day of second century is ‘Wednesday’. 300 years contain 15 odd days = 1 odd day. . : Last day of 3rd century is ‘Monday’. 400 years contains 0 odd day. : . Last day of 4th century is ‘Sunday’. Since the order is continually kept in successive cycles, we see that the last day of a century cannot be Tuesday, Thursday or Saturday

Question 10 [CLICK ON ANY CHOICE TO KNOW MCQ multiple objective type questions RIGHT ANSWER] |

What will be the day of the week on 1st January, 2010?

Friday | |

Saturday | |

Sunday | |

Monday |

**Computer science (GATE/NET) Questions answers**

Question 10 Explanation:

2000 years have 2 odd days. Number of odd days from 2001 –2009 = 11 odd days = 4 odd days. 1st January. 2010 has 1 odd day. Total number of odd days = (2 + 4 + 1) = 7 = 0 odd day : . 1st January, 2010 will be a Sunday.

Once you are finished, click the button below. Any items you have not completed will be marked incorrect.

There are 10 questions to complete.